Tehnologija in materiali

Gradnja brunaric poteka v 90% ročne izdelave in sicer od priprave čiščenje debel z visoko tlačnim čistilcem, oblanje le-teh, ter vezava in izrezi izdelani pretežno z motornimi žagami. Eden večjih pripomočkov pri gradnji je gradbeni žerjav ter avto dvigalo za montažo na terenu.

Poznamo več različnih sistemov in vezav gradnje brunaric

Klasična vez iz debel z enojnim sedlom

Masivna vez diamantni spoj za večje premere hlodov 40-80 cm

Klasična vez z enojnim sedlom na koncu različnih dolžin z poševno rezanimi zaključki Alaska stil

Tristrano porezano deblo stena znotraj ravna zunaj polkrogla, med spoji 2 lesena peresater izolacija, na vogalu veza v enojni lastovičji rep

Štiristrano porezano deblo na vogalu spojeno z vezjo enojni lastovičji rep stene zunaj ter znotraj ravne

45 stopinjski vogalni spoj sten

Diamantni spoj, na koncu debla ravno porezana ali v krivulji po vertikali od prve do zadnje brune

Trostrano rezana bruna z vogalnim spojem dvojni lastovičji rep, stena znotraj ravna zunaj okroglaMed vsemi dolžinskimi spoji brun, ki se tesno prilegajo ena na drugo, se za tesnenje uporablja namensko P tesnilo izdelano iz polietilenske, okolju prijazne in lahke pene, ki se ponaša z odlično izolacilo ter tesnim naleganjem med bruni. Med tesnilom na zunanji ter notranji strani horizontalnega spoja brun je nameščene predelana izolacija ovčje volne, ki ima veliko izolativno vrednost.

Za gradnjo brunaric uporabljamo najkvalitetnejša gostorastna debla drevesnih vrst: smreka, macesen, jelka, bor, ki so sekana na višini nad 100 0m nadmorske višine in so skrbno izbrana za izdelavo objektov. Začnemo jih spremljati že v gozdu pred samo sečnjo. Vsaka stranka si ogleda kje raste material za njihovo sanjsko brunarico.

Pri našem izbiranju in nabavi hlodovine za gradnjo v veliki meri skrbimo za premišljeno ravnanje z naravnim bogastvom. Zato sodelujemo neposredno z lastniki gozdov, podpiramo potrebno pogozdovanja in tako s tem skrbimo za naslednje rodove.

Ker se pri gradnji masivnih brunaric srečujemo z zahtevnimi in razgibanimi detajli, tudi do najzahtevnejših, se poslužujemo predvsem Kanadskih standardov, zaradi njihove bogate izkušnje in tradicije tovrstnih gradenj. Tudi zato tudi podjetje Drevo dom d.o.o. pripravlja osnutek za standarde gradnje brunaric prilagojen v slovenskem jeziku in slovenskem okolju.