Prednosti lesene gradnje in nekaj o lesu

Gradnja iz brun potrebuje zelo malo količino energije za proizvodnjo in ima najmanjši vpliv na kakovost vode in zraka. Vedeti je potrebno, da porabimo petkrat več energije za proizvodnjo tono betona in 24x več energije za proizvodnjo tone jekla v primerjavi s tono lesa.

Porabljena energija za določen izdelek

Les - 1x
Železo - 5x
Beton - 24x


Beton proizvede skoraj dvakrat več trdnih odpadkov, stranskih proizvodov, les za gradnjo 50% manj toplogrednih plinov kot beton in za 23% manj od proizvedenega jekla. Beton, jeklo in aluminij prihajajo iz materialov pridobljenih iz zemlje in se nikoli ne morejo nadomestiti, večina plastike iz izdelkov neobnovljive nafte.

Les pride v tem primeru nasproti kot čisto in ekološko odgovorni gradbeni material. Z lesom gradimo že več kot 20 let in zelo razumemo prednosti uporabe tega naravnega materiala. Z njim je prijetno delati, je vsestransko uporaben, enostaven za recikliranje in raste samo s pomočjo naravnih dobrin vode in sončne energije. Je edini večji gradbeni material, ki je resnično obnovljiv. Uporaba lesa pomaga ustvariti strukture, ki so okolju prijazne, energetsko učinkovite, arhitekturno prijetne in trpežne. Kot odgovorni gradbeniki se zavedamo, da je struktura gradnje iz lesa zdrava, udobna, ima manjšo porabo energije in ima boljšo splošno učinkovitost. Vpliva na zdravje ljudi, absorbira vlago, temperaturna izolativnost, les ni alergen in ima prijeten vonj po smoli, kar je prijetno za dihala.

Z odločitvijo, da si zgradite naravno bivalno okolje, kot so masivne ročno izdelane brunarice narejene iz drevesnih debel, vam bo vaša družina, vaši bližnji, naslednji rodovi ter narava zelo hvaležni zaradi njihove bogate izkušnje in tradicije tovrstnih gradenj.